28 Mayıs 2017 Pazar

Uzun Bisiklet Turlarında Taşıdığım Ekipmanlar


Uzun Bisiklet Turlarında Taşıdığım Ekipmanlar


Tura çıkarken yanımda götürdüğüm malzemeleri aşağıda liste halinde göreceksiniz. Hemen altına da tur boyunca yaşadığım tecrübeleri anlatmaya çalışacağım.
Sinop-Anamur turumuzda taşıdığım malzemeler.

GiysilerBisiklet Tamir-Bakım Aletleri
1 adet Northwave askılı diz üstü tayt2 adet yama seti 4 adet plastik levye
1 adet Northwave askılı ve önden fermuarlı uzun tayt100 ml Chain-L zincir yağı
3 adet %100 polyester uzun kollu t-shirt1 adet Topeak Turbo Morph G Pompa
1 adet Mavic HC eldiven1 adet Topeak zincir sökme anahtarı
1 adet Northwave eldiven1 adet rotor sökme aparatı
2 adet buff bandana1 adet zincirli ruble sökme aparatı
1 adet XLC kask1 adet rotor düzeltme anahtarı
1 adet Demon Photochromic gözlük1 adet akort anahtarı
4 adet trekking çorabı1 adet ingiliz anahtarı
1 adet Merrell Waterpro Ultra-Sport ayakkabı1 adet düz uçlu tornavida
1 adet Gore Bike Wear Gore-Tex yağmurluk ve rüzgarlıkAlyan anahtar seti
1 adet tam fermuarlı üst polar
1 adet The North Face Gore-Tex montKamp Malzemeleri
1 adet kot pantolon1 adet Vaude Taurus I çadır
1 adet kısa kol t-shirt1 adet Robens Lite 900 uyku tulumu
1 adet çorap1 adet Thermarest ProLite şişme mat
1 adet atlet1 adet Quechua zemin matı
2 adet boxer2 adet Elite Deboyo termos matara
1 adet şapka1 adet Onnight 410 kafa lambası
1 adet kamp ocak seti
Çantalar1 adet Ferrino kamp çaydanlığı
Trek 720 Disk orijinal ön çantalar 10 lt2 adet kamp tenceresi
Vaude Karakorum 68 lt heybe1 adet tava
Zixtro Evo ZI-050 gidon çantası1 adet tencere-tava tutacağı
Zixtro Evo ZI-013 sele altı çanta1 adet cezve
1 adet çelik bardak
Yol Bilgisayarı1 adet Bora M 511 bıçak
1 adet Garmin 810 bisiklet bilgisayarı ve şarj seti1 adet tahta kaşık
Aydınlatmaİlk Yardım Seti
1 adet Cateye Volt1200 ön aydınlatma ve şarj seti4 adet sargı bezi
1 adet Cateye Volt50 arka aydınlatma ve şarj seti2 adet üçgen sargı bezi
4 adet steril gazlı bez
Powerbank1 adet makas
1 adet Philips 10400 mAh Powerbank ve şarj kablosu1 adet bandaj
10 adet çengelli iğne
Yedek Parçalar1 adet alüminyum battaniye (hipotermi için)
2 adet iç lastik1 adet flaster
1 set Shimano Deore fren balatası2 adet eldiven
1 adet Shimano 105 11 vites zincir1 kutu dezenfektan
6 adet jant teli1 kutu antibiyotikli yara merhemi
1 kutu Bepanthol


Beslenme ve Sıvı İhtiyacı

Uzun turlarda beslenme, vücudun kaybettiği sıvıları ve mineralleri geri koyma sonraki gün devamlılığı açısından son derece önemlidir. Protein ve karbonhidrat alımını zamanında yaparsanız enerji sorunu yaşmaz ve kaslarınızın erimesini engellemiş olursunuz. Buradaki zaman karnınızın acıkmasıdır. Acıktığında molanı verip yemeğini yiyeceksin. Sürüş sırasında da ara ara kavrulmamış badem, kuru üzüm, muz, elma, krokan vs. artık ne seviyorsanız atıştırmakta da fayda var. 

En can alıcı nokta sıvı alımıdır. Sıvı alımını da kendinize göre belli aralıklarla azar azar yapmalısınız. Böylelikle vücudunuz dehidrasyona girmeden gerekli ihtiyacı karşılamış olursunuz. Aksi takdirde kas ağrıları, kramp, kısa aralıklarla uzun mola verme durumuyla karşı karşıya kalırsınız ve sonunda pedala basacak haliniz kalmaz. 

Tur boyunca kas ağrısı, kramp, aşırı yorgunluk-bitkinlik yaşamadım. Bana göre bunun en önemli sebebi her sabah ilk iş olarak izotonik içecek yapmamdı. Evet bu içeceği illaki hazır olarak satın amak zorunda değilsiniz. Her gün 1 Lt izotonik ve 4 Lt su tüketimim vardı. Tur bitti eve döndüm ve 2 gün boyunca 5'er Lt su tükettim. Sonraki günlerde normale döndüm. 

İzotonik içecek nedir: Kısaca anlatacak olursak; vücudumuzun kaybettiği sıvı ve mineralleri en hızlı şekilde yerine koyan ve elektrolit dengemizi bozmayan bir karışımdır.

Yaptığım izotoniğin tarifi: 
  1. Malzemeler: 0,5 Lt %100 meyve suyu, (üzüm suyu, elma suyu kullanılabilir), 1 adet limon, 1 Lt su, 1 çay kaşığı kadar Çankırı kaya tuzu
  2. Yapılışı: Meyve suyunu, suyu ve tuzu bir kabın içine döküyoruz üzerine limonu sıkıp güzelce karışmasını sağlıyoruz. Artık içeceğimiz hazır. Soğuk olarak tüketilmesi daha güzel olduğundan termos mataramıza doldurmalıyız. Çankırı kaya tuzu kullanmamın sebebi ise bu tuzda insan vücudunun ihtiyacı olan bütün element ve minerallerin bulunmasıdır. Himalaya tuzunu bilen vardır. Oldukça da meşhurdur. Ancak Çankırı ilimizde çıkarılan kaya tuzu daha özellikli ve değerlidir. Malzeme miktarını değiştirip ihtiyacınıza görede yapabilirsiniz. 2-3 saati geçen günlük aktivitelerde de kullanmanızı öneririrm. Akşam yorgun olmayacak ve sabah dinç uyanacağınıza eminim. :)

Barınma ve Temizlik
Şüphesiz ki barınma ve temizlik ihtiyacı bir bireyin en temel ihtiyaçlarındandır. Burada kişiden kişiye değişkenlik gösteren tercihler mevcuttur. Kimisi konfora ve taşıyacağı ykleri göz önünde bulundurarak tercihini o yönde kullanırken , kimisi de şehirden ve insanlardan bir kaç günde olsa uzak kalayım, doğanın içinde olayım, güzel bir manzaraya karşı kamp kurayım diye içinden geçirebilir. 

  1. Kamplı Tur: Bence bisikletle uzun turlar yapmak istiyorsanız olmazsa olmazdır. Güzel bir deniz yada göl manzarası, mis gibi çam kokan ormanlarda harika bir kamp yapmayı kim istemez. Ancak yanınızda çadır, uyku tulumu, mat, kamp ocağı, tencere-tava bulundurmanız gerekecektir. Malzeme kalitesine göre değişir ama hemen hemen 6-8 kg ağırlığı taşımanız gerekecektir. Yemek yapmayı bilmiyorum tencere tava taşımadan konserve ve hazır yiyeceklerle beslenirim derseniz oda olur. Zevkinize göre değişir. Kamp kuracağınız alana yakın bir su kaynağı yada su satın alabileceğiniz yerleşime yakın bir yer olması tercih edilen durumdur. Aksi halde gereken su ihtiyaçlarınızı yanınızda taşımanız gerekecektir. Çadır kuracağınız alan önemlidir. Dere yatağı, yukarıdan taş yada kaya parçası düşme riski olan yerler, aşırı rüzgar alan, yabani hayvanların yuvalarına yakın, yabani hayvanların geçiş noktası olabilecek vs. gibi yerlere çadır kurulmamalıdır. Bildiğiniz gibi her 100 mt artan rakımda 1 derece hava soğumaktadır. Birde gündüz gece sıcaklık farkını düşünürsek çadır ve uyku tulumu seçiminizi doğru yapmak uyku konfornuzu arttıracaktır. 3 mevsimlik çadır ve -5 derece konfora sahip uyku tulumu ekstrem durumlar hariç her türlü ihtiyacınıza cevap verecektir. Her gün kamp yapmak da kolay değildir. Kamp alanında duş alma imkanınız yoksa temizlik için 2-3 günde bir pansiyon-otel-motel gibi yerlerde konaklama yaparak ortalama konforunuzu arttırabilirsiniz. Kirlenen kamp malzemelerini işiniz bittiğinde yıkayıp yerine koyarsanız sabah kampı toplamanız daha kolay olacaktır.
  2. Konaklamalı Kamp: Konaklamalı tur planınız var ise günlük tur mesafenizi ve kalacağınız yerleri önceden planlamalısınız. Konaklama yapmak istediğiniz pansiyon-motel vs gibi yerlerin iletişim bilgilerini yazılı olarak yanınızda taşımak da işinize yarayacaktır. İşler istediğiniz gibi gitmedi ve günlük konaklama hedefinize ulaşamayacağınızı anladığınızda olduğunuz bölgedeki konaklama seçeneklerine bakınız. Yerleşim birimi dışında bir yerlerdeyseniz yoldan geçen bir aracı durdurarak yardım isteyebilirsiniz. Eğer su akmaz kervan geçmez bir yerde iseniz ve başınızın çaresine bakacak bilgiye ve donanıma sahip değilseniz 156 Jandarma'dan yardım istemelisiniz.

Sürüş Konforu ve Güvenlik
  1. Rotanızı takip edebileceğiniz , o anda bulunduğunuz lokasyonu görebileceğiniz harita, gps, bisiklet bilgisayarı, mobil telefon uygulaması gibi bir seçeneğiniz mutlaka olmalıdır. Tercihen rotanızı daha önceden bilgisayar ortamında oluşturup mobil bir cihaza yüklemek işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Edindiğim tecrüberlerle sabittir ki, oranın yerlisi bir kişiye mesafe sorduğunuzda 5 km deyipte 10 km yada 2-3 km çıktığına çok şahit olmuşumdur. Yada bir tırmanış sırasında acaba yokuş ne zaman bitecek zirveye kaç km kaldı diye sorduğunuzda aldığınız cevaba sevinmeyin derim. Genelde söyledikleri mesafenin 3-4 katı mesafeyikat etmek durumu ortaya çıkıyor. :mad:
  2. Rahat bir sele, padli bir tayt, elleri sıkmayan ve yormayan eldiven, uygun bir kask ve uv bir gözlük sürüş konforunuzu arttıracaktır. SPD kullanıyorsanız tırmanışlarda avantajlı olacaksınız demektir. Spor ayakkabısı kullanıyorsanız ayağınızı sıkmayan ve uyuşmasını engelleyen bir ayakkabı tercih etmelisiniz. Sele tercihiniz leğen kemiklerinizin selenin iki yanına denk gelecek büyüklükte olması ekstra konfor sağlayacaktır ve bölgenin uyuşma ve ağrı sorununa çare olacaktır. Arada bir bisikletten inip 50-100 mt civarı bisikleti iterek ilerlemekte bir nebze rahatlatıcı olmaktadır.
  3. Güneş ışınları ve rüzgar yanıklarına karşı korunmak için krem kullanabilirsiniz.
  4. Bisiklet ön ve arka aydınlatma mutlaka çantanızda olmalıdır. Ne zaman hangi yerde olacağımızı tahmin edemeyebiliriz. Akşam sürüşü tehlikeli de olsa bazı durumlarda bunu yapmak zorunda kalabiliriz.
  5. Emniyet şeridi olan yollarda emniyet şeridinden çıkmamaya ve mümkün olduğu kadar en sağ taraftan sürüş yapmaya dikkat etmeliyiz. Nitekim şehirlerarası yollardan tır ve kamyonlar çok geçmektedir. Bu tür büyük araçlar yanınızdan geçerken oluşturdukları hava akımıyla sizi kendine doğru çekip yalpalama yapmanıza ve üzücü sonuçlara sebep olabilirler. Sürüşü yaptığımız yola giriş-çıkışlarda gerekirse durarak gelen araçları kontrol etmeliyiz. Sağa ve sola dönüşlerde kolumuz ile gideceğimiz yönü göstermeliyiz.
  6. Tünel geçişi bisiklete yasak olsada alternatif bulunmadığı durumlarda bu yasağı delmek zorunda kalabiliyoruz. Tünele girmeden önce ön ve arka aydınlatmalarımızı açmalıyız. Mümkün olduğunca duraklama yapmadan tünel çıkışını gerçekleştirmeliyiz. Bu esnada kesinlikle kulaklık yada herhangi bir ses çıkartan araç kullanmamaya özen göstermeliyiz. Tüm dikkatimiz yolda olmalı.
  7. Bisiklet sürüşü sırasında bir aracın hava akımından faydalanmak için arkasında sürüş yapılmamalı. Herhangi bir araca tutunarak yolculuk yapılmamalıdır.
  8. Kaza olaylarında durumun ciddi olduğuna kanı getirdiğinizde mutlaka ambulans ve jandarma ile irtibata geçiniz.
  9. Günlük kat edeceğiniz mesafeye göre kondisyonlu olmanız son derece önemlidir. Düz yolda sahilde 40-50 km sürebilirsiniz ama bu tür turlarda bu performans 10 km yokuş tırmanmaktan daha kolaydır. Yokuş tırmanışlarında belli bir kadans gücünüz olursa çok rahat edersiniz.

Tur ekibi
Tur ekibi, birlikte uzun süre anlaşabileceğiniz ve performans olarak birbirine yakın olan kişilerden olursa tur boyunca rahat edersiniz. Tura katılan kişilerin farklı özellikte olmaları tura keyif katacaktır. Kimi yemek yaparken diğeri de yakacak odun bulmaya gidebilir başkası da ateşi yakabilir. :) Sadece kendi çadırını kurup başka birşeye karışmayacak olanı yada öff genemi yokuş çıkacağız diyen birininin ekipte olmasını kimse istemez zaten. Ekip ruhunu oluşturmak önemli. Herkesten ayrı bir ses çıkmamalı, turun bir lideri olmalıdır. Önemli konularda birbirine danışılmadan karar verilmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder